Op uiterlijk 31 december 2018 zullen het gemeentebestuur en het OCMW van Heist-op-den-Berg samensmelten tot één geïntegreerde, functionele organisatie. Dat werd beslist door de OCMW-raad van 29 augustus jl. en gisteren - op 3 september - besliste het schepencollege over een identiek raadsbesluit dat zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad van 10 september e.k. De beslissing tot fusie tussen beide gemeentelijke organisaties is historisch en kadert in de pogingen van het gemeentebestuur om de efficiëntie van zijn werking zoveel mogelijk te verhogen. Uiteraard is de huidige financieel-economische context en ook de alsmaar hogere financiële druk op de gemeenten hier niet vreemd aan.

De samenwerking tussen gemeente en OCMW is de voorbije jaren heel erg gegroeid. Dat werd mede bepaald door de decreten die aan beide organisaties zijn opgelegd. Die bevatten immers verschillende elementen die de samenwerking tussen beide besturen bevorderen (bv. verplichte opname van OCMW-voorzitter in het schepencollege).

In Heist-op-den-Berg wil men echter een stapje verdergaan dan deze samenwerking. Men is ervan overtuigd dat een volledige integratie van gemeente en OCMW meer bestuurskracht, kwaliteit en duidelijkheid kan opleveren voor bestuur en burger. De groeiende druk om beperkte middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten - zonder daarbij te moeten inboeten aan kwaliteit en kwantiteit van de dienstverlening - kan door deze fusie mogelijk opgevangen worden.

Zowel gemeente als OCMW hebben autonoom beslist om tot één functionele organisatie te komen.

Dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen. Deze integrerende beweging moet op een bedachtzame manier gebeuren met respect voor de eigenheid en de werking van beide besturen.

En dat is meteen een van de kerntaken van de nieuw aan te werven gemeentesecretaris en van de OCMW-secretaris, die de belangrijke taak op zich krijgen om deze feitelijke samensmelting van gemeente en OCMW tot een goed einde te brengen tegen uiterlijk 31 december 2018.